14 August 2010

Sweet Saturday - Plums in puff pastry

Another recipe with plums:
Nog een receptje met pruimen:



Pie with plums and hazelnuts - Taartje met pruimen en hazelnoten
  • puff pastry (I use the ready made ones from the supermarket) - pak kant en klaar bladerdeeg
  • 1kg plums (firm)  - 1 kilo (stevige) pruimen
  • 50 gr melted butter - 50 gr gesmolten boter
  • 50 gr sugar - 50 gr suiker
  • 50 gr of ground almonds or a mix of almonds and hazelnuts - 50 gr gemalen almandelen of amandel/hazelnoot mix
  • 1 egg - 1 ei
  • 1 dessert spoon flour - 1 eetlepel bloem
  • dash of amaretto - scheutje amaretto
  • crushed hazelnuts (I used the sugared ones which you can buy to put on ice cream) - hazelnoot stukjes (ik heb de gesuikerde die ook wel over ijs gestrooid worden genomen)
Roll the puff paste into a low pie dish and prick with a fork holes in the bottom. Mix the melted butter, egg, sugar, flour, ground almonds and amaretto and poor on to the base. Half the plums and make 2 small slices in the back so the peel will come off in pieces when you eat it later. Arrange the plums, skin side up on the mixture. Sprinkle with a handful of crushed hazelnuts and bake for 20-30 min in a (preheated) oven of 180°C.

Rol de lap bladerdeeg uit in een ondiepe taartvorm en prik gaatjes in de bodem. Mix de boter, ei, suiker, bloem, gemalen amandel, amaretto en get op de bodem. Halveer de pruimen en maak 2 kleine inkepingen in de achterkant, zodat het velletje in stukjes gaat, dat eet gemakelijker. Rangschik de pruimen met het vel naar boven op de mix. Besprenkel met de stukjes hazelnoot en bak 20-30 minuten in een (voorverwarmde) oven op 180°C.

Enjoy! Smakelijk!

2 comments:

  1. wordt die aan huis geleverd ? :-)

    ReplyDelete
  2. Lol with Sandra's comment!!!

    looks very very yummie! have to try this!

    ReplyDelete